woensdag 10 februari 2010

Op naar de Olympos!

Via een tip van LS - collega en tevens liefhebber van leerzame quizzen - kocht ik het boek Op naar de Olympos, geschreven door Hein van Dolen. Prachtig voorleesboek met leuke stripachtige plaatjes over de Griekse goden. Mijn kinderen zijn er dol op en willen meteen naar bed als ik zeg dat ik ze ga voorlezen uit dit boek. Op de achterflap staat te lezen dat het boek bedoeld is voor (zeer) jonge toehoorders en beginnende lezers, maar mijn kinderen (9 en 12) vinden het absoluut niet kinderachtig, integendeel zelfs. Vooral de serie verhalen over Afrodite niet gisteren en met name het verhaal over het overspel met Ares.
Ares had al een tijdje op de uitkijk gestaan. Zodra de kust vrij was, liep hij op een holleetje naar Afrodite en zei: 'Kom, schat. Je man is weg, dus we kunnen onze gang gaan.' Nou, dat wilde zij ook graag en dus doken ze samen het bed in.
Dat vonden ze wel heel erg enthousiast en spannend klinken. Het commentaar van de kinderen is soms ook heel aandoenlijk. Bijvoorbeeld bij het verhaal over de schandelijke verwekking van Adonis, de allesmooiste man die ooit geleefd heeft, ontstaan uit de verbintenis tussen Myrrha en haar vader. Maar uit zulk soort relaties kunnen toch alleen maar heel lelijke kinderen voortkomen, net als bij broer en zus?

Helemaal gelijk, en van dit soort opmerkingen geniet ik dan weer. Morgen verder met Prometheus.

6 opmerkingen:

LeWi zei

Haha, het zijn ook wel enorm spannende verhalen, om rooie oortjes van te krijgen! Ik las in de Spits vandaag dat het oude Griekenland weer helemaal "hot" is, nu er ook films uitkomen over de Percy Jackson-boeken. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het schijnt een soort Harry Potter met Griekse mythologie te zijn. Wie weet draagt het, met boeken als Op naar de Olympos, wel weer bij aan belangstelling voor de klassieken. En misschien weer voor het gymnasium??

festina lente zei

Zeker! Het gymnasium is overigens wel behoorlijk in trek, maar niet altijd om de goede redenen (zo'n fijne witte school met veel status etc.)

Corinne Bekker zei

Ik dacht ook meteen aan Percy Jackson, net als LeWi. Dit boek ontdekt in de kinderboekenwinkel (waar ik altijd met teveel boeken vandaan ga). Het is een mooi boek - pas gekocht voor mijn zoon van tien. hij gaat er boekbespreking over houden. Ik ben al blij als dat soort boeken het leesplezier van kinderen bevordert. ;-)

Overigens heeft de schrijver een hele serie aan de Griekse goden gewijd - en nieuwe serie over de Egyptische goden onderweg. Check wikipedia maar op de naam van de schrijver (Riordan; voornaam ben ik even vergeten, Ricky?).

Ik ga je blog volgen, festina lente!

Overigens: Ben ook niet zo weg van mensen die gym kiezen omdat het 'tenminste witte school' is... .

festina lente zei

Beste Corinne,

Leuk! En ik ga jou ook volgen!

Monique Braam zei

Lees ook eens de boeken van Tony Bradman en Tony Ross: schurken en superhelden en helden en boeven. Veel Griekse en Romeinse mythes, aangevuld met Middeleeuwse pret. Top!
http://moniquebraam.blogspot.com/2007/08/schurken-en-superhelden.html
Groeten
Monique

festina lente zei

Leuke tip! Kijken of ik die kan vinden!