woensdag 9 december 2009

God scheidde hemel en aarde


Iedereen zal dat soms wel eens hebben, dat je denkt 'wie ben ik dat ik dit mee mag maken'. Dat had ik een beetje toen ik een college mocht volgen van Ellen van Wolde in de reeks Heilig Vuur, die aangeboden wordt door het Soeterbeeckprogramma om niet-wetenschappelijk personeel (leidinggevenden en beleidsmakers) in contact te brengen met het wetenschapsbedrijf.

Ellen van Wolde heeft enkele maanden geleden een hoop stof doen opwaaien door haar inaugurele rede, waarin ze stelde dat de eerste paar regels van Genisis altijd verkeerd vertaald zijn geweest (God schiep niet, maar scheidde hemel en aarde). Zij sprak deze rede voor ons mutatis mutandis nog een keer uit. Ik vond het een zeer overtuigend verhaal. En Ellen zelf bleek ook zeer sympathiek en uitermate erudiet en rustig. Ze had per ongeluk de verkeerde versie van de powerpoint meegenomen, zodat die halverwege ophield. Het deerde haar niet. Met haar enthousiasme, heldere uitleg en doeltreffende gesticulatie heb je eigenlijk ook geen powerpoint nodig.

Ze was jarig en er stond keurig een gebakje klaar voor alle deelnemers. En ze was bijzonder scheutig met complimenten voor onze bibliotheek. Ook dat smaakte lekker.

Jammer dat we ons aan het eind van de middag weer moesten scheiden.
Bara.

7 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Daar had ik ook best bij willen zijn!
Het was ongetwijfeld een interessant betoog, maar op de een of andere manier komt het me toch bekend voor d.w.z. het kliene stukje dat ik erover las). Ik ben er vrijwel geheel uitgeraakt, maar ik herinner me toch vaag dat er 30 jaar geleden ook al theologen waren die zeiden dat scheppen niet zozeer 'maken' betekende, maar eerder iets als 'verschil aanbrengen'. De schepping is daarmee ook niet iets wat één keer heeft plaatsgehad, maar een doorlopend proces waarin steeds duidelijker werd wat God wil. Of zoiets. Het klinkt wat vaag, dat geef ik toe. Misschien heb ik er nog wel ergens een boekje over, dat zou ik kunnen opzoeken. Misschien doe ik dat ook wel...

schrijverdezes zei

p.s. Ik kan het niet helemaal beoordelen, maar het komt onaangenaam op me over dat alleen 'leidinggevenden en beleidsmakers' voor die lezingen worden uitgenodigd. Alsof de rest van de medewerkers er te dom voor zou zijn of zoiets.

festina lente zei

Met het eerste ben ik eens; ik ben ook geen beleidsmaker of leidinggevende, maar ik mocht toch gaan! Dat is de ruimhartigheid van onze leidinggevenden waar ik erg blij mee ben....
En wat dat eerste betreft, daar heeft zij zelf ook melding van gemaakt, maar zij heeft er blijkbaar sluitendere argumenten voor. Taalkundig en archeologisch. Haar rede is trouwens terug te vinden op het net (inaugurele rede Ellen ten Wolde) in pdf (daarom kon ik er niet naar verwijzen).

schrijverdezes zei

Dankjewel, bij gelegenheid zal ik hem opzoeken. Maar er is zoveel dat ik nog eens wil opzoeken, lezen, e.d....
Waarom kun je naar een pdf niet verwijzen? Is dat omdat mensen dan meteen iets binnenhalen?

festina lente zei

Pdf levert geen link op. Bij Wordpress is dit veel makkelijker; daar kun je gewoon naar een document verwijzen. Ik geloof dat het mogelijk is om een account te nemen op shared documents; daar kun je dan zelf documenten in zetten die je wilt delen en daar kun je dan naar toe verwijzen.

schrijverdezes zei

Dank voor de uitleg.

festina lente zei

Tja, ik weet er ook de ballen van :)