zondag 22 november 2009

Kader Abdolah begrijpt het


Kader Abdolah begrijpt hoe je bruggen bouwt! Over het bezoek bij de paus gisteren zegt hij: ,,Het leek wel of ik mijn familie terugzag, alleen in andere kleuren. De imam van onze moskee, mijn oom, droeg altijd gele pantoffels, de paus droeg vandaag rode schoenen. Ik zie weinig verschil''.

Kijk, zo hoort het.

Verdere uitspraken:

,,Het was een buitengewoon mooie ervaring om de paus in deze omgeving en op deze manier te mogen ontmoeten. Dat had ik niet verwacht, maar het heeft me zeker geïnspireerd om nu nog mooier te schrijven.''

,,Het voelt alsof ik de voetstappen van God achter de gordijnen heb gehoord".

,,Er was duidelijk oogcontact. Ik was natuurlijk ook de enige die er Oosters uitzag. Het was verrassend sfeervol, je voelde er de glorie, de macht, de kunst. De paus zei dat God ons talent heeft gegeven en riep ons op dat te gebruiken om pijn, verdriet en geluk te tonen. Dat mijn talent van God komt, heb ik altijd al ervaren en het is mooi om dat bevestigd te zien door de paus.''

Zie NRC en SPQR voor de meeting paus/ beroemde kunstenaars.

7 opmerkingen:

Gert Jan Hermus zei

Hoi!
Dank je voor je reactie in mijn blog!
Ik ben nog niet zo lang geleden bij een lezing van Kader Abdolah geweest. Dat was een zeer inspirerende avond. Goed dat hij aandachte van je krijgt in je blog.

Groeten,
Gert Jan

festina lente zei

Dag Gert-Jan,

Als je een filmpje van the Cure laat zien, krijg je natuurlijk een reactie!
En Kader Abdolah lijkt me absoluut een sympathieke man die probeert bruggen te bouwen. Hij kan in ieder geval prachtig schrijven.

Henk zei

Kader Abdolah is een inspirerende man die prachtig kan schrijven.

Joseph Ratzinger is in mijn ogen medeverantwoordelijk voor het grote aantal aidsdoden in Afrika, ongewenste tienerzwangerschappen in Latijns-Amerika, iemand die soortgelijke ellende veroorzaakt als de ayatollahs in Abdolah's moederland.

Ik zou die man voor geen goud willen ontmoeten en al helemaal geen cadeautje willen geven.

festina lente zei

Daar zit wat in, wat je zegt. Vind je dus dat KA vuile handen maakt en beter niet had kunnen gaan?

Henk zei

@Festina: tja, het is natuurlijk makkelijk om vanaf de zijlijn commentaar te geven, en het is altijd beter om in gesprek te blijven, maar ik had hem meer gerespecteerd als hij de uitnodiging uit Vaticaanstad had afgeslagen.

Gert Jan Hermus zei

Bruggen bouwen doe je niet door weg te blijven.
(Die kan zo op een tegeltje..)

festina lente zei

@ Henk: dat blijven moeilijke kwesties, maar ik denk desalniettemin dat uitgestoken handen aangenomen moeten worden, in de hoop dat je houding inspireert en je de persoon in kwestie kunt beïnvloeden. Maar dat de paus met een aantal essentiële dingen fout zit, daar ben ik het grondig met je eens. En dat terwijl het zo'n mooie functie had kunnen zijn om dingen ANDERS aan te pakken. Maar misschien is dit een begin?

@ Gert Jan: ik zal kijken of ik nog ergens een tegeltje heb, dan schilder ik het erop!