vrijdag 27 november 2009

Boeken niet uit de mode bij de UB: Graham strikes back


Als reactie op de bezorgde reacties op de ombouwing van het bibliografisch centrum tot Learning Zone slaat onze bibliothecaris (Graham Jefcoate) terug in de Vox middels een ingezonden brief. Dat is maar goed ook, want er stond deze week een derde (!) bezorgde reactie in, van een promovendus kerkgeschiedenis deze keer. Nou ja, het is in ieder geval publiciteit: de bibliotheek is flink in het nieuws en op deze manier kunnen we ons beleid en onze verdiensten tenminste nog weer eens uitleggen.

Graham schrijft:
In Vox en op Voxlog stonden afgelopen week brieven die de indruk geven dat de bibliotheek geen belangstelling meer heeft voor gedrukte boeken. Dit is niet juist. Het Bibliografisch Centrum wordt inderdaad een studentgerichte 'Learning Zone' met rond de 100 pc's, dit volgens de wensen van de universiteit en de studenten en conform de ontwikkelingen in vele universiteitsbibliotheken in Nederland en in het buitenland. Enkele van de gedrukte bibliografie├źn die nu in het centrum staan worden nauwelijks nog ingezien.
........ (een lang stuk over de zorg voor onze gedrukte collectie).....
Bovendien koopt de universiteit nog jaarlijks een behoorlijk aantal gedrukte boeken en tijdschriften (21.047 banden in 2008). Ook nu de UB Nijmegen, zoals bijna alle wetgenschappelijke bibliotheken, primair digitale bibliotheek wordt, wordt veel aandacht ook besteed aan ons gedrukt erfgoed en de actuele 'hybride'collectie van digitale en gedrukte bronnen. Al met al hoop ik de lezers overtuigd te hebben dat de UB zeker niet het gedrukte boek uitbant.'
Donderdag 10 december is de opening van onze (paarsfluwelen) Learning Zone. Tegelijkertijd wordt ook onze nieuwe zaal voor het raadplegen van oude en kostbare werken geopend. En 's middags is de opening van de UB-tentoonstelling 'verbruikt verleden' (een collectie unieke boeken uit het voormalige klooster Soeterbeeck, met als topstuk een pas verworven vijftiende-eeuws graduale dat in het verleden is hersteld met oude resten papier).

Kijk, dat is handelen! Vul in dat aanmeldingsformulier voor de opening!

2 opmerkingen:

LeWi zei

Tja, het is natuurlijk wel vervelend voor deze promovendus dat hij zijn naslagwerken voortaan moet opvragen uit het magazijn. Je kunt het als bibliotheek niet iedereen naar de zin maken. Goed dat Graham zelf reageert, want ik zeg het weer: communicatie is het woord.

festina lente zei

Ja, goed gedaan van Graham en idd jammer voor de promovendus. Een gedeelte staat overigens in open opstelling en misschien is een gedeelte ook al gedigitaliseerd. Misschien was hij wel de enige klant van het Bibliografisch Centrum, wie zal het zeggen?