zondag 11 oktober 2009

De nieuwe eliteHet gaat wel veel over onderwijs deze week, maar het is dan ook de week van het onderwijs. Gisteren heb ik bij uitzending gemist de documentaire over de moslimmeisjes en -jongens op het 'zwartste gymnasium' van Nederland, het Erasmianum in Rotterdam, die donderdagavond laat werd uitgezonden, bekeken.

Ik vond het een mooie documentaire over kinderen uit Marokko, Turkije en Afghanistan die naast de gewone problemen die onze uit de klei getrokken jongens en meisjes op het gymnasium (en andere scholen) hebben, zoals wennen, huiswerk, vervelende leraren, pesten, vriendjes en vriendinnetjes, hormonen, ook nog het probleem van het opgroeien in twee culturen, hoofddoekjes ja of nee, het Nederlands niet goed genoeg beheersen en discriminatie hebben.

Extra knap van deze leerlingen om zo'n opleiding te voltooien.

Er waren opnames in de klas, op het schoolplein, bij ouderavonden, rapportvergaderingen, op Romereis, thuis bij het suikerfeest, mooie afwisselende inkijkjes in het leven van deze kinderen. Verder was ook nog grappig dat ze interviews met oud-Erasmianen, waaronder Ramsey Nasr, onze dichter des vaderlands, hadden en dat één van de meisjes - ik meen het Afghaanse - Athena heette.

Toepasselijker kan bijna niet.

Zie ook leraar klassieke talen.

P.S. Het Turkse meisje (Yasemin) in de documentaire, dat op een gegeven moment 'zoek' was (men vreesde i.v.m. uithuwelijking), is weer terecht.

8 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Ha, goede tip! Ik had er iets over gelezen maar weer niet op tijd gehandeld. Ik ga alsnog kijken. Mijn kinderen hebben op het andere R'damse gymnasium (Marnix, hier vlakbij) gezeten. Ik las in de NRC van dit weekend trouwens dat op het City-college (ook R'dam en ook hier vlakbij) hoofddoekjes verboden zijn, iets wat ik niet wist en wat me verbaasde omdat het een vrijwel geheel door allochtonen bezochte school is. De argumenten van de rector vond ik niet erg overtuigend.

schrijverdezes zei

Voor het geval je het artikel over het City-college zou willen lezen, ik zag net dat het in het openbare deel van de NRC zit, zie hier.

festina lente zei

Ja, een mooie documantaire! Bedankt voor de tip van het artikel; ik heb me meteen geabonneerd op het onderwijsblog. Weer iets te lezen erbij!:)
Is het Marnix geheel wit?

schrijverdezes zei

Mijn ervaringen met het Marnix zijn al wat gedateerd: mijn jongste kind verliet het 5 jaar geleden (als ik het goed heb). Toen was het niet geheel wit, maar evenmin een afspiegeling van de buurt waarin het stond/staat. Er waren voor zover ik weet geen meisjes met hoofddoeken, wel allochtone leerlingen, zij het minder dan op het Erasmiaans. Anderzijds had het Erasminaans weer meer 'kakkers' binnen de muren. Het Marnix was vooral een streekschool waar wij toevallig vlakbij woonden (en nog wonen). Mijn kinderen hoorden tot de kleine minderheid die er niet voor hoefde te reizen. De keus voor deze school was overigens vrnl. hún keus.

festina lente zei

Als je de documentaire bekijkt, zul je zien dat er idd ook nogal wat kakkers op het Erasmianum zitten; viel wel op.

schrijverdezes zei

Ik heb gisteren ongeveer de helft van de documentaire bekeken en heb me verschillende keren zitten ergeren. O.a. vanwege dat meisje waarvan de vader gestorven was en dat ze haar dan huilend filmen. En ook aan die leraar die zei dat iedereen gelijk is op het Erasmiaans, hoofdoek of niet. Maar dan wel juist een moslimmeisje met haar gehoofddoekte familie laten zien. Ik vind het een beetje onfatsoenlijk. Eigenlijk méér dan een beetje. Sorry!

festina lente zei

Misschien ben ik al te veel gewend aan emo-televisie; het ontroerde me eerder dan dat ik me er aan ergerde....

schrijverdezes zei

Ja, natuurlijk was het ontroerend. Maar moet je dat laten zien? Zo'n meisje is 12 en kan moeilijk nee zeggen. Maar inderdaad, ik ben het niet gewend.