donderdag 8 oktober 2009

Benchmark en e-books


Hè, hè, de benchmark is bijna af. En wat een moeite heeft het dit jaar gekost! Het is altijd al een uitzoekerij, maar dit jaar waren er ook wat onverwachte tegenvallers. En tegenvallers ontstaan met name als er mensen die je normaal de cijfers leveren een andere baan hebben gevonden en een nieuw iemand (nog) niet helemaal ingewerkt is, als je er na lang zoeken eindelijk achter bent gekomen wie jou de cijfers nu dan moet leveren, de definities ineens veranderd zijn en er moeite ontstaat iets op de nieuwe manier aan te leveren of de werkprocessen daar nog niet op afgesteld zijn, of dat je contactpersoon op centraal niveau er opeens niet meer is en je alles opnieuw moet gaan uitleggen, als je al uitgevonden hebt wie je nu dan moet hebben, cijfers op decentraal niveau anders zijn dan op centraal niveau (de definities over wat meetelt als wetenschappelijk personeel etc.) en ga zo maar door.

Maar het meeste werk kostte dit jaar - net als vorig jaar - toch wel de e-books. Want wat is een e-book nou precies? Bij sommige werken is dat duidelijk, bijvoorbeeld de Early English Books Online of Eighteenth Century Collections Online. Maar wat doe je met Springer Link, een abonnement op e-books dat constant ververst wordt (zonder dat je er cijfers bij krijgt geleverd over het aantal dat in 2008 is toegevoegd), of Harrison's online, een Medisch Handboek waarvan de inhoud vaak ververst wordt en dat veel gebruikt wordt. En allerhande encyclopedieën en woordenboeken? Soms is de grens met een online database wel heel erg smal. En de systemen zijn er nog niet op ingericht dit allemaal te registreren; je kunt niet op ISBNnummer zoeken, want niet alle e-books hebben een ISBNnummer; tevens is de gebruikersstatistiek (die moet ook geteld worden) bij alle e-bookleveranciers weer verschillend of helemaal niet aanwezig.

Ga er maar aanstaan! (en helaas moet ik er nog even aanstaan...).

12 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Ik wens je sterkte!

festina lente zei

Gaat wel lukken...

schrijverdezes zei

Geen moment aan getwijfeld!

festina lente zei

Maar toch bedankt voor de bemoedigende woorden....
En daarna ga ik aan een nieuwe uitdaging beginnen: het helpen organiseren van tentoonstellingen; morgen hebben we de eerste vergadering van de 'expo-groep'.

schrijverdezes zei

Jij hebt leuk werk als je het mij vtaagt.

schrijverdezes zei

t=r

festina lente zei

Zeker!!!
Maar jij toch ook?

schrijverdezes zei

Hmm...

Annie Maessen zei

Zoals je weet organiseer ik ook tentoonstelling. PR, Inrichten, opening, opruimen, vaak een heel georganiseer maar wel leuke contacten.
Jij werkt toch op een univeristeits bibliotheek?

festina lente zei

Ja, en het organiseren van tentoonstellingen is iets nieuws voor mij. Misschien kunnen we ooit nog wat aan elkaar hebben :)

Annie Maessen zei

Vraag gerust.No problem.

festina lente zei

Mooi zo. Eerst nog even inwerken :)