vrijdag 4 september 2009

Ziekte en remedie


Psychische klachten kun je tegenwoordig overal van krijgen, ook van sociale media. Tenminste, volgens De Bie dan. De nieuwste ziekte heet PBO (participant burnout) en de remedie is 6 weken mediastilte.

Van gamen kun je echter weer beter worden (misschien iets voor de PBO-ers?). Met name Tetris schijnt helend te werken voor personen met een posttraumatische stressstoornis.

Dat doet me denken aan een kennis van vrienden; die vertelde dat hij voor het slapen gaan altijd even een sudoku oploste om te voorkomen dat hij in het piekeren zou blijven steken.

In dat soort gevallen pak ik altijd een boek. Van tetris en sudoku's raak ik alleeen maar gefrustreerd. Waarschijnlijk ben ik niet meer te redden.

17 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Het zal een jaar of 20 geleden zijn dat de Gameboy hier in huis kwam, met daarop het spel Tetris. Mijn kinderen waren er al snel bedreven in, maar ik bleef achter. Ik herinner me een zaterdagavond dat ik maar blééf proberen een 'raket' (de kleinste) te halen. Om een uur of 3 's nachts wist ik mij eindelijk los te scheuren. In bed liggend zag ik nog lang vallende blokjes voor mijn ogen. Of ik de raket toen heb gehaald weet ik niet meer.
Gezond leek het me niet.

festina lente zei

Wat een uithoudingsvermogen had je! Ik kan dit soort dingen ècht niet langer dan 5 minuten...

Edwin Mijnsbergen zei

Dit raakt wel aan het verhaal van gamen. Ik heb ook veel tetris gedaan (favoriete plek: de wc) maar heb ook veel rust gevonden in het spelen van games als Zelda. Andere werelden, vol raadsels en puzzels. Heerlijk.

Gamen doe ik nu wel wat minder inderdaad maar de crypto van NRC, VK en HP mag ik er altijd nog graag bij pakken. Je wordt er inderdaad lekker rustig van, zeker als het niet lukt om 'm op te lossen, zoals meestal het geval is :-)

schrijverdezes zei

In mijn geval heeft het vooral te maken met verslaving. Misschien ben jij daar niet gevoelig voor, of misschien niet voor dit soort verslavingen. Ik ben er overigens wel weer vanaf gekomen, omdat ik er gewoon niet goed genoeg in was.

festina lente zei

@ Edwin en schrijver: ik ben idd absoluut niet gevoelig voor games (en andere spelletjes); crypto's heb ik wel een tijdje gedaan (in het studentenhuis, met z'n allen; dat was wel gezellig en niet zo frustrerend; we hadden een huisgenoot die er enorm goed in was; was ook al heel lang werkloos; je moest bijna vroeg opstaan op zaterdag om 'm nog mee te kunnen maken!)

schrijverdezes zei

Doet jouw 'clicky' het nog? De mijne is nl. verdwenen en ik vraag me af of dat aan onze nieuwe virusscanner ligt of misschien een algemeen probleem is. Ik heb nog geen gelegenheid gehad het op een andere pc te testen.

festina lente zei

Mijn clicky doet het nog! Hoe ik 'm vanaf een andere pc moet gebruiken is me nog niet duidelijk. Moet je dan de cijfers erbij intoetsen of zo?

schrijverdezes zei

Dankjewel! Dan moet het de virusscanner wel zijn. Hopelijk wil mijn echtgenoot (die bloggen maar onzin vindt en naar je statitieken kijken nog veel grotere onzin...) dat voor me oplossen. 'Clicky' kun je gewoon via elke pc gebruiken door op het Clicky- icoontje te klikken (haha) en in te loggen, of door naar www.getclicky.com te gaan en dan in te loggen. Op mijn werk gaat het niet, daar is hij neem ik aan geblokkeerd en daar is het icoontje ook niet te zien.

festina lente zei

Aha; ga ik eens proberen maandag. Clicky werkt wel verslavend, hoor! Vooral de zoektermen via Google zijn een feest. En de 'land van herkomst'-lijst. Vandaag had ik bijvoorbeeld weer iemand uit Saoedi-Arabië....

schrijverdezes zei

Het blijkt inderdaad de nieuwe virusscanner te zijn, die 'clicky' blijkbaar als een gevaar beschouwt. De beveiliging even uitzetten helpt, maar is niet echt een handige oplossing.
Ja, de zoektermen die naar je blog voeren zijn soms verrassend, maar dergelijke bezoekers blijven helaas meestal maar 10 seconden (tot voor kort stond daar altijd 5 seconden).
Eigenlijk interesseren mij alleen de lezers die wel eens reageren, de rest is me toch te virtueel.

festina lente zei

Daar heb je absoluut gelijk in! Fijn dat de boel hersteld is...

schrijverdezes zei

De boel is helemaal niet hersteld! Ik kan de beveiliging even uitzetten en dan naar clicky loeren, maar da's natuurlijk niet de bedoeling van beveiliging. En wat als ik vergeet hem weer aan te zetten? Nee, ik kijk wel elders of helemaal niet. Weer een verslaving minder...

festina lente zei

Je hebt helemaal gelijk!

schrijverdezes zei

Héél af en toe komt dat voor...

festina lente zei

Nou, eigenlijk best vaak! Komt vast door de tetris....

schrijverdezes zei

Ik had vroeger een collega die in een dergelijk geval placht te zeggen 'Je zegt het.'
Ik wil hier maar hetzelfde zeggen.

festina lente zei

:-)