woensdag 29 juli 2009

9292

Zaterdag gaan we naar Wijk aan Zee en we willen graag onze eigen fietsen meenemen met de trein. Meneer Festina gaat met de auto, Brownie (die pasgeleden geopereerd is aan haar knie) en de bagage.

Meneer Brownie, de kinderen en ik willen dus met de trein gaan. Vandaag hebben we even gekeken hoe we dat allemaal gaan aanpakken. Het handigst is het om de trein naar Beverwijk te nemen; vandaar is het nog maar 5 kilometer naar Wijk aan Zee. Maar dan moeten we wel 2 keer overstappen. Dat lijkt ons een heel gedoe met fietsen, kinderen en fietsen van kinderen. Aan de andere kant, we hebben de tijd en het kan ook een leuk avontuur worden, een soort Wild Westen zeg maar. Met stalen rossen in de hand om ons heen schietend door de massa om de overstap te halen. Of rustig aan doen en bij elke overstap een picknick houden.

We kunnen ook in Amsterdam uitstappen en dan naar Wijk aan Zee fietsen. Maar dat is ruim 30 kilometer en dat is te veel van het goede voor de kids en bovendien is het ook geen heel geweldig landschap.

Maar, dachten we, zouden we ook niet moeten reserveren voor die fietsen? En aangezien we moderne burgers zijn, hebben we dit trachten op te zoeken op de site van de NS. Echt heel veel verder kwamen we daar niet mee. Op een gegeven moment kwamen we bij een pdf-bestand van een folder en daarin werden we doorverwezen naar....juist! de site van de NS. En die site heeft geen fatsoenlijke zoekfunctie. Schande.

Gekookt en wel (van kringverwijzingen houdt de moderne burger immers niet) hebben we het magische nummer 9292 gebeld. De vriendelijke jongeman (pardon, reisadviseur) die daar opnam na enkele minuten a 70 cent per minuut, wist ons eigenlijk niet meer te vertellen dan eh, nee, ik denk niet dat u hoeft te reserveren. Als er geen fietswagon aanwezig is, dan kunt u denk ik wel gewoon met uw fiets in de ruimte tussen de compartimenten gaan staan. Het balkon dus gewoon? Nee, daar waar de reizigers in- en uitstappen.

Met een gerust hart wisten we dat het allemaal goed ging komen.

4 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Best spannend, dat met die fietsen. Wij hebben het wel eens met één fiets gedaan en daar werd ik al zenuwachtig van, maar jij bent vast onverschrokkener anders zou je er niet aan beginnen.
Reserveren voor de fiets gaat volgens mij inderdaad niet (je moet wel kaartjes voor de fietsen kopen). Op de trein staat aan de buitenkant een fietsje bij het deel waar ze in mogen. Soms is dat een soort apart 'hok', soms inderdaad een deel van het balkon. Ik weet niet of je in de gelegenheid bent om de trein waarmee je gaat van te voren te gaan bekijken (ik bedoel een trein op hetzelfde tijdstip), dan kun je vast poolshoogte nemen, al weet je natuurlijk niet zeker of het dan op de dag zelf hetzelfde zal zijn.
In elk geval wens ik je veel plezier in Wijk aan Zee en veel succes met de reis.
Ik vraag me nu wel af wie meneer Brownie is. Zou ik dat, als ik je blog al langer las, kunnen weten?
Groet, schrvrdzs

festina lente zei

Ha, dank je voor de NS-info!
Meneer Brownie is de partner van Brownie. Brownie is een vriendin van mij/ ons. Héél soms reageert ze wel eens (maar dat is lang geleden, misschien is ze haar wachtwoord kwijt). Ze is wel een trouw lezer!

schrijverdezes zei

Dan wens ik meneer en mevrouw Brownie eveneens een goede reis en een fijn verblijf, ervan uitgaande dat mw. Brownie dit leest.

festina lente zei

Dat zullen ze wel heel attent vinden!