woensdag 10 juni 2009

Nomen est omen

De uitdrukking nomen est omen kent iedereen waarschijnlijk wel. Maar dat het ook echt waar is, dat heeft onlangs weer eens iemand bewezen. Op 15 juni zal ene Raymond Smeets namelijk aan de RU promoveren op een facet van dit onderwerp.

Dat er een verband is tussen de letters in je naam en de keuzes die je onbewust maakt, was al bekend, maar Raymond ontdekte dat dat verband sterker is als je een positief zelfbeeld hebt.

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen significant vaker verhuizen naar een stad, kiezen voor een partner, een beroep en een straat waarvan de namen overeenkomsten vertonen met de eigen naam. Als ze zich tenminste goed voelen.

Want alleen mensen die zich goed voelen over zichzelf vertonen een voorkeur voor dingen die met het 'zelf' te maken hebben. Deze onbewuste voorkeur voor stimuli verbonden met het zelf wordt implicit egotism genoemd.

Hij heeft ook aangetoond dat mensen bovengemiddeld gebruik maken van naamletters in de teksten die ze produceren. Naamletters worden gebruikt in woorden met een positieve betekenis en vermeden in woorden met een negatieve betekenis.

Zou het feit dat mij dit onderwerp is opgevallen ook een vorm van implicit egotism zijn?

(Voor degenen die het nog niet wisten: mijn 'echte' naam is Monique)

7 opmerkingen:

LeWi zei

Inderdaad, er zitten maar twee letters van de titel van deze post niet in je naam. Hmm, ik heb me dan blijkbaar niet goed gevoeld toen ik de stad koos waar ik ging wonen. En mijn zelfbeeld was ook niet zo fantastisch toen ik mijn partner koos: we hebben vier letters overlap in de zeven die onze namen tellen...

schrijverdezes zei

Wonderbaarlijk! Ik kan het haast niet geloven, maar interessant klinkt het wel. Zou je dus door de naamgeving de toekomst van een kind kunnen beïnvloeden? O,o wat heb ik gedaan??
Ik had er trouwens nooit van gehoord dat dit al eerder was aangetoond. Wat weet een mens toch weinig.
En als nu blijkt dat je steeds dingen met letters die niet in je naam zitten kiest, moet je dan concluderen dat je zelfbeeld negatief is? Ik wil het geloof ik maar liever niet weten...

katharina zei

Waar blijft de wetenschap??
Jij, Festina, zou een zoon hebben die naar de naam Dominique luistert, je man zou Niek heten, de straat waarin je woont.......etc.
Waardeloos vind ik dit soort geneuzel in de marge.
Alhoewel ik het altijd leuk vind te ontdekken dat een visser hengel heet. Maar om daar nu een broze theorie aan te koppelen. Ander onderzoek heeft uitgewezen dat werkelijk al onze keuzes volstrekt onbewust worden genomen, althans zeker meer dan de helft, alhoewel we onszelf graag doen geloven dat er een verstandige afweging heeft plaatsgehad. Mooi niet.
En dat wankele begrip zelfbeeld, ach.......voer voor psychologen.
U krijgt inmiddels wel een leuke second familie qua volgers!

festina lente zei

@ Lewi: die twee zitten wel in mijn achternaam!
Maar RS heeft kennelijk het effect van opposites attract onderschat! Ik heb ook een partner met voornamelijk a-klanken in zijn naam....

@ schrijver: je kunt het altijd naar het positieve toe redeneren! Dat is tenminste mijn tactiek!

festina lente zei

@ Katharina: nee, laat dat hebben van een een man die Niek heet maar aan anderen over! Aan primairy family zullen we maar zeggen!

Weet je wat ik me trouwens al een tijdje afvraag: hoe zou Plato het fenomeen second life ervaren? Als ideeën van ideeën?

katharina zei

Geen idee zou Plato zeggen!

festina lente zei

Hahaha!