dinsdag 12 mei 2009

Kort verhaal

De zeer wijze vrouw uit het verhaal van gisteren heeft mij gevraagd eens te proberen een kort verhaal te schrijven. Ik zei dat ik dat best eens wilde proberen - het is toch eigenlijk gewoon een lange blogpost, nietwaar? Maar vandaag zag ik - de wijze vrouw is serieus wat haar verzoek betreft - bij de reacties van het verhaal van gisteren, dat zij er zelfs een handleiding bij gevonden heeft (uit de inleiding op korte verhalen door Poesjkin):

Ten eerste vereist het een bijzondere concentratie. Exactheid en kortheid zijn de voorwaarden voor goed proza. Verder vereist het overdenking en nog eens overdenking. Weloverwogen, beknopt en voor alles eenvoudig geschreven, doortinteld van eenzelfde humor, raak, fijn en mild willen de korte verhalen onderhoudende vertellingen zijn, kunstig opgebouwd en verrassend door de onverwachtheid van de ontknoping en bovenal: onafhankelijk van de geldende normen.

Oei, dat klinkt pittiger dan gewoon een lange blogpost. En het onderwerp? Ik denk dat ik maar eens een kort verhaal ga maken over een zeer wijze vrouw.

3 opmerkingen:

katharina zei

Ik dacht eigenlijk, Festina, dat je in je blog aan alle voorwaarden van het korte verhaal voldoet en dat meen ik.

festina lente zei

Eenvoudig geschreven zou ik de posts wel kunnen noemen, en plaagstootjes zitten er zeker vaak in, maar het product van overdenking, overdenking en nog eens overdenking zijn ze toch echt niet; het is meer vlugschrift,dat de ene keer beter uitpakt dan de andere keer. Nee, voor een goed kort verhaal zou ik me toch echt beter moeten concentreren! Maar ik neem de uitdaging aan!

katharina zei

Goed zo!