woensdag 27 mei 2009

Beroering in de openbare bibliotheek van Nijmegen e.o.


Ach, de bibliotheekwereld is zo'n rustig wereldje waar nooit iets gebeurt. Zou je denken.

In de Nijmeegse (of beter gezegd Zuidgelderse) openbare bibliotheek is momenteel veel beroering ontstaan over de directeur; die zou een sfeer van angstcultuur en intimidatie in stand houden. Met name de managementlaag blijkt hier inmiddels schoon genoeg van te hebben. De raad van toezicht wijt de oververhitte situatie aan de grootscheepse veranderingen in het bibliotheekwezen door de veranderde rol van de bibliotheek in de maatschappij.

Deze informatie heb ik uit een artikel van de Gelderlander van vorige week. Ik schrok er van, want wist niet dat het speelde. Maar het is blijkbaar een onderwerp dat leeft, getuige het aantal reacties, 30 tot nu toe; dat is een aantal dat niet vaak gehaald wordt.

De reacties lopen sterk uiteen van:

Vroeger kwam er een bus, je pakte een boek de chauffeur gaf een stempel en het liep prima. Zie nu dat een heel team van managers de scepter zwaaien bij de eenvoudige functie van het uitlenen van een boekje. Zelfs nog een raad van toezicht ofwel hoe maken we van poep goud. Misschien even de salarissen van die mensen hier noemen. Zo te zien vervelen ze zich en hebben ze veel tijd om in elkaars vaarwater te zitten.

tot:

Huberts kun je niet meer op cursus sturen dat helpt geen moer. Het is een narcistische arrogante man die het liefst alle macht alleen heeft. De macht binnen de Bieb is nu verdeeld en dat zint meneer Huberts helemaal niet. De dictator wil dit terugdraaien zodat hij weer de alleenheerschappij krijgt. Personeel is hiet terecht bezorgd over. Inmiddels zijn al twee van de 10 managers vertrokken want die zien het niet meer zitten. Een van de 2 is een kracht die al 35 jaar bij de Bieb in Nijmegen werkt. Ook heeft Huberts al eerder een prima manager met "ziekteverlof" gestuurd en de muziekdeskundige met een afkoopsom van liefst Euro 130.000.= het bos ingestuurd, De Raad van Bestuur pikt dit allemaal maar die is geen knip voor de neus waard. Voorzitter Titus Hoedemakers is door Huberts zelf voor die functie aangezocht want dat is een vriend van de direkteur. En ook daarna heeft Huberts allerlei maatjes om zich heen verzameld. Jammer dat we met die Huberts zitten opgescheept. Toen hij Nijmegen solliciteerde kwam hij trouwens niet eens door de kwalificatie voor die functie heen maar via via heeft hij zich binnen weten te dringen. Je moet Huberts eens op Wikepidia googelen en dan krijg je een CV te zien waar Albert Krielen jaloers op zou zijn. Vooral op literair gebied staan er veel zaken op die helemaal niet aan hem mogen worden toegeschreven. Personeel wees verstandig, Huberts kan zich zelf toch niet veranderen en dat wil hij trouwens ook helemaal niet want hij meent de wijsheid in pacht te hebben dus: WEGSTUREN DIE MAN EN SNEL !!!

tot:

Huberts heeft binnen het politieke klimaat van Nijmegen belangrijke strategische beslissingen moeten nemen. Dat die niet altijd bij iedereen goed vallen is duidelijk. De collectieve publieke actie tegen de directeur is dan wel heel menselijk, maar ook kwetsend. En zeer zeker niet fatsoenlijk. Ik ken Huberts gelukkig op een heel andere manier.

De directeur zelf zegt dat "de problemen waar de managers op wijzen, grotendeels terug te voeren zijn op de veranderende positie van de bibliotheek in de maatschappij. Dat is een veranderingsproces dat voor de medewerkers moeilijk te accepteren is."

Tja, wie zou er nou gelijk hebben?
Saillant detail is dat een van de teamleiders van de OBGZ binnenkort bij ons komt werken!

8 opmerkingen:

schrijverdezes zei

Die directeur was vroeger mijn baas bij ProBiblio. Wij konden het wel vinden samen, maar dan vooral waar het literatuur betrof. Dankzij hem heb ik Vestdijk, CĂ©line en Bloem leren kennen en daar zal ik hem altijd dankbaar voor blijven.
Arbeidsconflicten (hoewel die op het niveau waarop ik werk nooit zo hooglopend zijn) hadden we ook, maar het was altijd een goeie afleiding om het even over boeken te hebben. Misschien hadden ze dat daar in Nijmegen ook af en toe moeten doen...

Festina Lente zei

Misschien kunnen ze dat alsnog gaan doen dan?

schrijverdezes zei

Ik ben bang dat het daar inmiddels te laat voor is...

Anoniem zei

Vind de reactie van de directeur wel bijzonder denigrerend en getuigen van het bepaald niet serieus nemen van zijn managers. Dus dat bevestigd het negatieve beeld wel een beetje.

Maar misschien is het probleem inderdaad ook wel dat hij niet genoeg met zijn personeel over literatuur heeft gepraat...

Festina Lente zei

Ja, zo blijkt maar weer hoe belangrijk literatuur is!
Hoewel dit opgelopen conflict waarschijnlijk niet in welk deel van Het Bureau te vinden is...

schrijverdezes zei

De bewuste directeur heeft, ook na herhaald & (vind ik zelf) overtuigend pleiten mijnerzijds, nooit Het Bureau willen lezen, met als reden dat het te populair was. Misschien was dat dom.

Festina Lente zei

Kijk, dat krijg je er nou van!

schrijverdezes zei

Dat dacht ik toch ook, zou Frans zeggen.