zondag 19 april 2009

Filmpjes


Over de week van de klassieken gesproken, het leek wel de week van de filmpjes! Veel nieuws over filmpjes op Youtube, filmpjes bij DWDD.

Youtube, dat door Google is overgenomen, zal over 2009 een verlies van circa een half miljard dollar lijden, maar daar maalt men niet om, er bestaan zelfs plannen om ook gehele speelfilms te laten zien. Contacten zijn gelegd met Disney en Sony Pictures. Naar verluidt zal de videosite binnenkort de user generated video’s, waar het groot mee is geworden, verder op de achtergrond zetten. ‘Premium content’ van de grote mediabedrijven krijgen een prominente plek. Aldus nu.nl.

Studenten schijnen trouwens (nu nog?) niet zo veel filmpjes te kijken, zo weet Voxlog, het studentenblad van de RU, te melden naar aanleiding van een onderzoek van Tilburgse collega's. Ongeveer 4% bekijkt dagelijks een filmpje op internet. Ze lezen liever (gratis) geschreven tekst op internet en zien filmpjes meer als achtergrond. Zoals ze zelf al aangeven, is het onderzoek weinig representatief, maar heel ver van de werkelijkheid zal het niet af zijn. Ze zullen hun vingers trouwens niet willen branden aan het kritiekloos vermelden van onbetrouwbaar onderzoek, want ze zijn net uitgeroepen tot beste, meest vernieuwende blad van alle bladen in het hoger onderwijs. Ze worden een voorbeeld genoemd voor alle bladen zoals vernieuwende journalistiek hoort te zijn. Neem maar eens een kijkje.

En verder had meneer Foppe, die nu wel weer gewoon Bieslog lijkt, een felle uithaal naar een filmpje dat bij DWDD vertoond werd, namelijk een filmpje van een optreden van Tommy Cooper, waarbij hij een hartaanval kreeg tijdens een optreden en overleed. Er was gewaarschuwd voor schokkende beelden, maar volgens De Bie had dat wel wat pittiger gemogen. En ik moet zeggen, ook onze kinderen keken wat verbaasd. Maar die zijn natuurlijk al heel wat gewend, met de Funniest Home Videos en ander leedvermaak dat ze bij voortduring op de televisie voorgeschoteld krijgen. Maar meneer Foppe, hoe zou die zo'n filmpje beleefd hebben, vraag ik me dan af? Eigenlijk weet ik het antwoord al; die zou al afhaken bij de veel te harde begintune van DWDD.

Een dag daarvoor had De Bie in de rol van H.M. de Tasselaar, lid nummer 3 van Omroep Wakker Nederland, al gepleit voor meer leuke Nederlandse filmpjes op het NOS-journaal, bijvoorbeeld over de swaffelaar van Terneuzen. In Nederland worden immers ook leuke filmpjes gemaakt? Hm, die studenten zijn zo gek nog niet!

Nou, en omdat het zondag is, toch maar even een filmpje, van dominee Gremdaat.


Geen opmerkingen: