zaterdag 7 maart 2009

Scheit


Enkele dagen geleden waren mijn kinderen naar het jeugdjournaal aan het kijken. Ik was met de afwas bezig. Maar ineens werd ik uit mijn huishoudelijke bezigheden opgeschrikt.

Er was namelijk een scheit geboren op de St. Bernardusschool in Joppe. En laat dat nou MIJN oude lagere school zijn! De school waar ik zo veel geleerd heb, niet alleen taal en rekenen, maar ook veel over de natuur. De school was namelijk idyllisch gelegen, midden in het bos. Er was een groot dierenpark omheen en we hadden in de bovenbouw een eigen volkstuintje, waar we zelf groenten mochten verbouwen. Levend stratego deden we gewoon in het bos.

En nu was daar dus zomaar een scheit geboren, een kruising tussen een mannetjesschaap en een vrouwtjesgeit (andersom heet het een gaap). Feest! En juffrouw Anja, die ook nog mijn juf is geweest, vertelde het verhaal op het journaal. Ik vond het wel heel bijzonder allemaal.

In mijn tijd liepen er nog hangbuikzwijnen en damherten in het dierenpark. Of die zich ooit verenigd hebben, weet ik niet. Maar wat zou dat opgeleverd hebben? Hangbuikherten en damzwijnen? Nee, doe maar gewoon een scheit!

8 opmerkingen:

Edwin Mijnsbergen zei

Ik vind het een bijzonder verhaal. Grappig en leerzaam bovendien.

Noooooit geweten dit :-)

festina lente zei

Beste Edwin,

Jij kunt ook niet alles weten ;-)
Wel mooi getimed van het geitje, zo vlak voor de boekenweek, vind je niet?

katharina zei

Ha,ik begrijp nu pas de diepere betekenis van schaapachtig!

festina lente zei

Ja right!

Edwin Mijnsbergen zei

briljant ist!

festina lente zei

Ja, eigenlijk allerminst schaapachtig, als je er goed over nadenkt! En je zult zien dat er midden in de boekweek - tsielp, tsjielp - nog een scheitje wordt geboren....

katharina zei

die scheit houdt mij behoorlijk bezig vandaag. Inderdaad, nooit geweten!
Is een geit zo lekker dan? En wat komt er van de geitjes die op Sardinie in de vroege ochtend ""genomen" worden door boerenknechten die halfslaperig ziten te melken? Fabeldieren?
En de scheit die geboren is, is het een mannetje of een vrouwtje? En als het een vrouwtjesscheit is, krijg je dan scheitenkaas? Word en er meer scheve schaaatsen gereden in de dierenwereld? Wat heeft U hierover van Uw juffrouw Anne geleerd in Joppe??

festina lente zei

Het scheitje is een vrouwtje; ze heet tenminste Maartje.
Fabeldieren komen in de Griekse mythologie in ieder geval veel voor: Kentauren (mens en paard), Chimaira (kop van een leeuw, lichaam van een geit en de staart van een draak) etc. Of ze ooit echt bestaan hebben?
De natuur heeft er in ieder geval wel in voorzien dat het scheitje nooit kindjes zal krijgen...