zondag 8 maart 2009

Crisis


Nu de crisis eindelijk lekker op gang is gekomen, neemt de vindingrijkheid van de mensen eindelijk ook weer toe. Nou ja, ik probeer het maar eens positief te bekijken. Dat kan ik ook makkelijk als ambtenaar met een vast salaris, vrouw in een niet-conjuctuurgevoelig beroep.

Bij het gamesmagazine Power Unlimited heeft men uitgerekend wat nou eigenlijk de goedkoopste hobby is. De uitslag was heel verrassend: gamen.

Gamen goedkoper dan lezen? Ja! Gezien de uitslag vermoedde ik het al: er is uitgegaan van gekochte boeken. Alsof er geen bibliotheken zijn waar je boeken kunt lenen! Alleen als je langzaam leest, is lezen weer goedkoper. Het lezen van gekochte boeken dan.

Naar de film gaan is relatief duur. Maar als je naar de film Kikkerdril gaat, leer je wel met de crisis te leven volgens Nausicaa - prachtige naam - Marbe. Door de film leer je namelijk dat de tering naar de nering zetten niet alleen tot misère hoeft te leiden. En dat bespaart je weer een heleboel therapiekosten, iets wat in het onderzoek van PU natuurlijk niet is meegenomen. Ook de kosten ter bestrijding van overgewicht zijn vast niet meegenomen....

Martin Bril wil ondertussen de economie een beetje helpen en koopt punaises en schildermateriaal. Ook geniet hij van de krant. Hoeveel zou dat eigenlijk kosten per uur, het lezen van een krant?

Jan Mulder - eigenlijk altijd wel vindingrijk - vergelijkt het crisisteam met een voetbalteam vol mannen waar hij allerminst van gecharmeerd is. Zonder Femke en andere stoere vrouwen zullen we nog wel een tijdje in deze crisis blijven hangen, zo voorspelt hij.

Staatssecretaris Heemskerk - geen lid van het crisisteam - wil dat we met z'n allen vakantie vieren in eigen land. Lekker genieten van de Zeeuwse stranden en de Drentse bossen. Kan de staatssecretaris dan misschien ook zorgen voor beter weer dan?

En dominee Gremdaat? Die verlangt gewoon naar de zon.

Ik ook.


9 opmerkingen:

katharina zei

ja, Festins, de crisis!
Wacht maar af, aanstaande vrijdag de 13e weten we waar de klappen voorlopig gaan vallen.
Martin Bril en Mulder hebben gemakkelijk praten. Ook hoorde ik Kees van Kooten in een interview een kleine keek op de week improviseren: de scharensliep en andere ambachten komen eindelijk weer terug, de schillenboer, de schoenlapper en de kousenstopper. Vanochtend op de radio om 5 voor 8 ikon hoe heet hij?? over vakantie in nederland. Dan weet de staatsecretaris nog niet hoe duur de horeca en de pretparken hier zijn. Wat een gel.l!
Terwijl in de gezinnen waar mogelijk de klappen gaan vallen er helemaal geen sprake meer is van vakantie. Die hele vakantie afschaffen lijkt mij een goed idee.
Goedkoop is het ook als de senioren die nu golfen en wereldreizen maken nu eens echt achter de geraniums gaan zitten. Ambtenaren kunnen dat gaan controleren en dat levert weer banen op totdat die ambtenaren weer gecontroleerd moeten worden als zij met pensioen gaan enzovoort...
Maak er een mooie dag van Festina! Volgende week kom ik naar de prachtige doeken kijken van S.
Liefs Katharina

schrijverdezes zei

Ik ben jarenlang arm geweest (en ben nog niet rijk), maar dat vond (en vind) ik geen probleem. Wat wél erg was, was werkloos zijn. Toen was er geen sprake van armoede trouwens, want ik kreeg een uitkering en vond na een jaar weer werk. Zoals uit psychologisch onderzoek gebleken is geeft het kopen van steeds meer en steeds duurdere dingen slechts kortstondig een goed gevoel. M.a.w.: als je je baan maar houdt zal die crisis wel meevallen en wordt de wereld er misschien ietsje schoner van...

festina lente zei

@ Katharina: tja, vrijdag de dertiende. Fijne dag om de ongetwijfeld briljante plannen te presenteren.....

@ schrijver: de crisis heeft inderdaad ook zo z'n voordelen; een paar maanden geleden was het fileprobleem ineens bijna opgelost. En armoede: tot een zekere grens is die maar relatief natuurlijk. We hopen er maar het beste van, hè.

schrijverdezes zei

Is dat fileprobleem nog steeds bijna opgelost, weet jij dat? Ik begin te vrezen dat al die mensen nu in de trein zitten, want daar is het de laatste tijd wel erg druk...

festina lente zei

Voor de Waalbrug blijft het onverminderd druk, maar zie bijvoorbeeld deze berichten: http://www.managersonline.nl/nieuws/7867/minder-files-dankzij-crisis.html en http://www.zibb.nl/10246574/Auto/Auto-nieuws/Auto-nieuwsbericht/File-slinkt-door-crisis.htm
Meer mensen in de trein vind ik overigens een goed teken (behalve als je er zelf in zit natuurlijk:)
Ze zijn wel aan het bezuinigen bij de NS (http://www.trouw.nl/nieuws/economie/article2030503.ece/Bezuinigingen_bij_NS_vanwege_economische_crisis.html). Misschien dat dat nu al te merken is?

schrijverdezes zei

'behalve als je er zelf in zit natuurlijk'
Zolang ik zit vind ik het best, maar als ik moet staan is het wat anders... (ik sta op mijn werk nl. ook al de hele dag).
De links zal ik bekijken, dankjewel. (Ik vind files leuk omdat ik een autohater ben, sorry.)

festina lente zei

Me too! Heel soms zijn ze handig, maar ze worden te vaak te onzinnig gebruikt.

schrijverdezes zei

Dan ken ik nu twee autohaters: jou en Voskuil. Van mij mogen ze verboden worden, maar ik realiseer me dat dat geen realistisch standpunt is. Hoewel, roken mag ook bijna nergens meer en wie had dat 20 jaar geleden gedacht?

festina lente zei

Dag schrijver,

Ik ben idd geen liefhebbers van auto's: zie o.a. enkele van mijn vorige posts: http://theeheeftzoveelcharme.blogspot.com/2009/02/de-eerste-keer.html en http://theeheeftzoveelcharme.blogspot.com/2009/01/nieuwe-auto.html.
Een liefhebben van Voskuil ben ik evenwel wel. Clubje oprichten? :-)