dinsdag 17 maart 2009

Beroemde leerlingen


foto: Bart Temme

Een tijdje ben ik geabonneerd geweest op het weblog literatuurlog, maar ik heb de RSS-feed uit mijn reader gehaald, toen ik merkte dat het literatuurlog eigenlijk voornamelijk over schrijvers en dichters uit het noorden ging en ik merkte dat Coen Peppelenbos wel erg anti-Ramsey Nasr was ten tijde van de verkiezing van de dichter des vaderlands.

Maar pas had ik een keer tijd over (werkelijk, dat gebeurt me een heel enkele keer eens) - en toen heb ik even snel de bijdragen over de boekenweek bekeken.

En wie schetst mijn verbazing? Daar zag ik een oud-leerling van mij volop in beeld. Natuurlijk met Jean-Pierre Rawie, want daar gaat ze nu al een aantal jaar mee. Toch leuk om je oud-leerlingen zo terug te zien. Lilian Marijnissen (ik geloof dat ikhaar in de brugklas en tweede klas heb gehad) is natuurlijk ook wel beroemd, maar toch meer een beetje als dochter van.

Veel contact heb ik overigens niet meer met oud-leerlingen. Esther (die van JPR) zie ik af en toe nog wel, maar voor de rest is het dun gezaaid. Onlangs is een oud-leerling van mij collega van mij geworden, evenals de zus van een oud-leerling. Dat vind ik wel heel bijzonder. De collega die oud-leerling van mij was, heeft mij pas toevertrouwd dat hij in het bezit is van een filmpje met mij als juf, maar hij vergeet het steeds mee te nemen. Ik zal hem er binnenkort weer een keer naar vragen. En wie weet hier publiceren.

Toen ik nog lesgaf, droomden we met de klas trouwens wel eens over wie er nou beroemd zou worden. Ik zei altijd dat ik hoopte dat iemand van mijn leerlingen eens zover zou komen dat-ie het Lineair A zou ontcijferen. Ik gaf ene Amon de grootste kans, omdat hij in de brugklas al op eigen houtje uitgedokterd had hoe de coniunctivus werkte. En ook verder alleen maar tienen haalde. Maar veel heeft het niet geholpen; ik wacht nog steeds op de definitieve ontcijfering......

4 opmerkingen:

coen zei

Even nuanceren: ik heb alleen een stuk tegen de aanval van Ramsey Nasr in de Volkskrant geschreven. Toen daarna iedereen ging schelden op Nasr, heb ik het juist voor hem opgenomen en heb ik me verder buiten het gedoe gehouden.

coen zei

Oh ja: heb je toestemming voor het plaatsen van die foto?

festina lente zei

Dag Coen,

Wat goed dat je even reageert; ik denk dat ik afgehaakt was na je aanval; excuses.....
Voor het plaatsen van de foto heb ik geen toestemming; ik weet nooit zo goed hoe dat werkt. Moet ik dan van jou toestemming vragen of van Esther en/of Jean-Pierre? Jij hebt daar vast meer ervaring mee. Ik voel me nu wel een super-amateur.

festina lente zei

Aanvulling: ik heb inmiddels een alleraardigst mailcontact gehad met Coen en Bart over de foto en andere zaken. Ik mag de foto gewoon gebruiken van hen!