woensdag 11 februari 2009

Adopteer een archaïsch Engels woord

Ik weet niet of je ooit wel eens een adoptie hebt overwogen, maar nu kun je eindelijk je kans grijpen. Je kunt een in onbruik geraakt Engels woord adopteren via de site save the words. Helaas kun je er maar een kiezen, want ik wilde ze eigenlijk allemaal. Je zou mij ook niet in een asiel moeten zetten, want dan wil ik ook alle hondjes. En deze woordjes riepen allemaal iets van 'yes, yes, me' en 'over here' en 'yo, pick me' en zo, om het extra moeilijk te maken. Sommige woorden zeiden niets en wonnen alleen daarom al mijn sympathie. Uiteindelijk heb ik maar gekozen voor aquabib. Ik zou niet weten wat het betekent, want het woord is zo in onbruik geraakt, dat het in geen enkel woordenboek te vinden is. Het doet me denken aan aquabrowser. Gelukkig zie ik morgen weer wat collega's die me vast verder kunnen helpen, ook met de betekenis van de raadselachtige woorden foppotee, icasm, jobler, gleimous en nog wat woorden die ik nergens kan vinden. Heerlijk om tussen zulke deskundige collega's te werken. Ze kunnen hun borst alvast natmaken.

Naschrift: ik heb mijn borst zelf maar even natgemaakt en het woord gevonden via de Wiktionary: een aquabib is iemand die water drinkt. Gewoon Latijn dus. Ik had het kunnen weten. Het is geen waterbieb. Nunc est bibendum.

5 opmerkingen:

Léon zei

Wat een leuke ontdekking! Maar dan moet je binnenkort in je eigen 'bib' ook eens kijken in de Dictionary van Dr. Johnson. Daar komen deze woorden volgens mij allemaal in voor!

festina lente zei

Heb jij al een woord geadopteerd?

Léon zei

Ik kan niet kiezen! Tis net alsof ik met m'n auto een parkeerplaats met allemaal lege vakken oprij!

MM zei

Leuke site! Maar ken je deze ook:
http://www.belegenwoorden.nl/
Ik ben nog aan het kiezen. Vind ze trouwens niet zo heel belegen....

festina lente zei

Bedankt voor de tip van je heerlijke site! Ik heb uiteindelijk gekozen voor doorwrocht. Prachtig woord! Een van de inzenders (met heel belegen namen) was R. Plasterk: de?
En die Engelse? Sommige kwamen mij ook niet zo oud voor, bijv. retirant.