zondag 21 december 2008

Ontspannen weer thuis!


Nou, zelden zo ontspannen weer thuisgekomen! Benedictijnermonniken waren niet aanwezig in het NIVON-huis, wel hebben we een jonge dominee gespot in het kerkje in Lage Vuursche, alwaar we een sfeervolle kerstzangdienst hebben bijgewoond. Ik was nog nooit in een Nederlands Hervormde kerk geweest, maar het hele gebeuren leek erg op een katholieke mis, alleen wat kaler qua versiering. Bijzonder aan het kerkje was dat het het kerkje van de koningin bleek te zijn; het hoort bij Drakensteyn. Voor de koninklijke familie is een hele loge in het kerkje ingericht, mocht ze eens langskomen. In die loge nu zat een keurige jongeman, die wel een jonge versie van Willem-Alexander leek. Hij was keurig in pak gestoken en had een onberispelijke scheiding in z'n haar. Nadat het koor was binnengekomen, en een gezang ten gehore had gebracht, stond de jongeman op uit z'n bank en nam plaats achter de kansel. Het was dus geen familie van de koningin (of misschien toch een nazaat van prins Bernhard, maar een totaal andere richting ingeslagen dan de rest van de familie, je weet maar nooit). Hij sprak een gebed uit: hij was dus de dominee!!!! Wel fijn dat hij als een herder tussen zijn volk ging zitten. Dat heb ik onze pastoor nooit zien doen. Is dat NH-gebruik, of moest hij slechts plaats maken voor het enorme koor?

Eigenlijk was dit niet het hoogtepunt van het weekend, want de mis duurde veel te lang (anderhalf uur, daar hadden we niet op gerekend), maar de dominee was wel veelvuldig onderwerp van gesprek. Sommige dames hadden zelfs sjans met hem gehad middels indringend oogcontact. De vrouw (70 jaar) die naast mij zat niet. Die vond hem maar ouderwets praten. Hij moet maar eens wat filmpjes van dominee Gremdaat bekijken, dan krijgt hij de ouwetjes ook wel mee.

De rest van het weekend was zoals beloofd: ontspannen! Ontspannen in het bos, ontspannen in ons stamcafé "de Paddestoel", ontspannen pastelkrijten, ontspannen yoga, ontspannen meditatie (hoewel.....het was een actieve meditatie met veel draaien, ik werd er eigenlijk ook een beetje misselijk van), ontspannen gesprekken, veel gelachen.

Ik ga volgend jaar weer!

Geen opmerkingen: