woensdag 17 december 2008

Beste minister Plasterk

Beste minister Plasterk,

Ik weet niet of u mijn blog leest - dat zal wel niet, want u heeft het daar natuurlijk veel te druk voor (met uw werk in het proefballonnenlaboratorium).Het kan natuurljik ook zijn dat u wel de hele dag blogs en columns leest, want u schijnt uw departement te leiden als een columnist. U staat met uw herkenbare hoed op boten in Amsterdam en vanavond moet u al weer aantreden als voorzitter van de jury bij het nationale dicteecircus.

U bent in ieder geval wel vooruitstrevend en heeft een moderne kijk op de wereld. Dat waardeer ik aan u.

En u bent ook wel een aardige kruidenier. Eerst belooft u gratis schoolboeken aan de ouders van leerlingen van de middelbare scholen en vervolgens moeten die kostenloos gemaakt worden door de leraren op de Wikipedia. Dat had u natuurlijk al in uw hoofd toen u de leraren meer salaris beloofde. Zij moeten namelijk naast hun gewone baan voortaan zelf hun lesmateriaal gaan schrijven. De kosten voor de uitgever spaart u zo mooi uit; dat geld gaat als douceurtje naar de leraren. De kinderen mogen voortaan de hele dag met hun laptopjes spelen; wat geeft het nou als ze RSI-patiƫntjes worden later. Dan bent u ze kwijt en schuift u ze gewoon door naar uw collega-minister van Gezondheidszorg. Die weet daar vast wel raad mee.

Ik heb alvast een tip voor u wat betreft mijn eigen vak: alle leerlingen leren voortaan Latijn via Kox Kollum (die naam moet u aanspreken); het is een gratis cursus Latijn, gemaakt door een leraar Latijn die daar zin in had; tegenwoordig wordt hij zelfs gesponsord door de Theologische Faculteit te Kampen. Ik geef u het adres: http://www.koxkollum.nl/cursus/frameset.htm. De cursus is nog niet helemaal af, maar daar kunnen collega's voor worden ingezet (bijvoorbeeld op een van de vijf nieuwe roostervrije dagen). Kox waarschuwt wel dat de methode didactisch gezien misschien wat ouderwets is en meer lijkt op een methode van vroeger, toen de kinderen op school nog konden stilzitten en zich concentreerden, maar er er is vast wel een collega bereid de boel wat op te pimpen. Een gegeven paard moet je nu eenmaal niet in de bek kijken.Kox Kollum is op 7 december 2006 ook begonnen met een cursus Grieks; die ziet er al wat moderner uit. Adres: http://www.koxkollum.nl/grieks/griekswelkom.htm.

Voor andere vakken zullen er vast vergelijkbare sites zijn. De vakken waarbij de evolutietheorie een rol speelt, zullen echter misschien problemen gaan opleveren. Het zou bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat de ene leraar de evolutietheorie keurig inzichtelijk voor de leerlingen op de Wiki zet en een uur later een collega van een andere gezindte die hele theorie er weer af sloopt, omdat hij daar zelf niet in gelooft en zijn leerlingen daar ook geen kennis mee wil laten maken. Een leuke boel gaat dat worden; het ene uur staat de evolutietheorie erop, en het andere uur is-ie weer verdwenen. Lessen filosofie hoeven dan niet meer gegeven te worden, want op aanschouwelijke wijze wordt duidelijk gemaakt dat niets zeker is en alles in beweging. Zijn of niet zijn: eitje.
Spaart een hoop kosten uit.

Maar dan moet u ze wel af en toe van een leuk filmpje en chatje laten genieten en niet toestaan dat Hyves en YouTube zoals op het Drenthe College geblokkeerd wordt voor medewerkers en studenten, omdat het de lessen en werkzaamheden verstoort. Dat vind ik namelijk superlullig en niet zo modern. http://www.karssenberg.nl/weblog/2008/12/plaatsvervangende-schaamte-en-excuses.html

Ik vind het wel tof dat u een week van de vakantie van de middelbare scholieren afhaalt; dat scheelt mij weer een week oppas. Maar ik vind wel dat die vijf dagen die zo vrijkomen, vrij opneembaar moeten zijn. Gewoon, om af ten toe een snipperdagje te kunnen opnemen. Of buiten het seizoen op vakantie te kunnen gaan. Dat moet je mensen gunnen tijdens zo'n kredietcrisis. En leraren ook trouwens.

Over die tweede geldstroomfinanciering schrijf ik u later, want eigenlijk snap ik daar niets van.

O ja, en mocht u in een volgend kabinet minister van Gezondheidszorg worden, laat u ons dan ook zelf het elektronisch patiƫntendossier invullen?

Met vriendelijke groet,

Festina lente

Geen opmerkingen: